ORTA ANADOLU’NUN EN BÜYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ SİVAS’TA AÇILIYOR

Sivas’ta yarın açılışı yapılacak olan arkeoloji müzesinde, Sarissa ve Kayalıpınar kazı alanlarında gün yüzüne çıkarılan eserlerin de bulunduğu 2 bin 487 arkeolojik eser ile 5 bin 805 sikke sergilenecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sivas Valiliğinin yaklaşık 2 yıl önce başlattığı Yüceyurt Mahallesi’ndeki tarihi binanın arkeoloji müzesine dönüştürülmesi çalışmaları tamamlandı.

Tarihi binadaki onarım, çevre düzenlemesi, teşhir ve tanzim çalışmalarının ardından, Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin deposundaki çok sayıdaki tarihi eserin taşınmasıyla birlikte müze açılışa hazır hale getirildi.

Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzesi olduğu bildirilen Sivas Arkeoloji Müzesi, yarın düzenlenen törenle açılacak. Böylece tarihi 7 bin yılı aşan, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Sivas, Atatürk Etnografya ve Kongre Müzesi ile Şarkışla’daki Aşık Veysel Müzesi’nin yanı sıra üçüncü müzesine kavuşmuş olacak.

Müzede, Sarissa ve Kayalıpınar kazı alanlarında gün yüzüne çıkan eserlerin yanı sıra çeşitli dönemlere ait sikkeler ve heykeller sergilenecek.

Hitit Şehri Kayalıpınar Harabe Ören Yeri’nde, Alman arkeolog Andreas Müller Karpe ve eşi Vuslat Müller Karpe başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında bulunan Hitit tanrısına ait kaya kabartma; Altınyayla ilçesinde Hititler döneminden kalma ören yeri Sarissa buluntuları arasından çıkarılan İkiz Boğa Ryhton Heykeli gibi çok sayıda arkeolojik eser de müzede ziyarete açılacak.

-OSMAN GAZİ HEYKELİ-

Müzede, Sivas’ın Hafik ilçesinde 1916 yılında yapılan ve 1936 yılına kadar ilçede Türkiye’nin ilk anıt heykeli olarak kaldığı bildirilen Osman Gazi heykeli de yer alacak. Müzede ayrıca Sivas’ın Hayranlı ve Haliminhanı mevkilerinde yürütülen kazı çalışmalarında bulunan, aralarında 3 toynaklı atın da bulunduğu yaklaşık 10 milyon yıllık fil, gergedan, zürafa, sırtlan, antilop, ceylan ve at fosilleri de sergilenecek.

Müze hakkında Sivas’ta düzenlenen ”18. Müze Çalışmaları ve Kurtarma Kazıları Sempozyumu”nda bildiri sunan Sivas Müze Müdür Vekili Yusuf Altun, arkeoloji müzesinin eğimli bir arazide kısmi bodrum kat ve zemin kat olarak inşa edildiğini bildirdi.

Yaklaşık 6 bin metrekare alana sahip yapının 2 bin metrekaresinin kapalı alan olduğunu, müzedeki teşhir tanzim işlerinin hızlı bir şekilde takip edilerek tamamlandığını, eksikliklerinin giderildiğini anlatan Altun, ”Yapının çevre düzenlemesi işi tamamlanıp iklim şartlarına göre bahçe ağaçlandırıldı. Bunun yanında yarı kapalı sergileme alanı, dinlenme alanları yapıldı” diye konuştu.

-MÜZEDEKİ ARKEOLOJİK ESERLERİN SERGİLENMESİ-

Arkeoloji Müzesi’ne eser taşıma işleminin nisan ayının ilk haftasında başladığını, belediye, özel idare ve özel sektörden yardım alınarak kazasız bir şekilde taşınmanın gerçekleştirildiğini dile getiren Altun, müzede toplam 2 bin 487 arkeolojik eser, 5 bin 805 sikke bulunduğunu, zemin katta bulunan teşhir vitrinlerinde sergilemenin kronolojik sıraya göre yapıldığını söyledi.

Altun, ilk vitrinlerde bundan 9-10 milyon önceki fosil buluntularının canlandırma alanlarının bulunduğunu, kalkolitik çağı eserlerinin sergilendiğine işaret ederek, ”Sivas Sarissa kazı buluntuları 6 vitrinde teşhir edilmektedir. Bu eserlerimiz genellikle Hitit dönemine ait toprak kap, sunaklar, tabletler gibi objelerdir” dedi.

Kayalıpınar kazı buluntularının da bir vitrinde sergilendiğini ifade eden Altun, şu bilgileri verdi:

”Asur, ticaret kolonileri, Demir Çağ ve Helenistik dönemi eserleri malzemelerine göre teşhir edilmiştir. Roma, Bizans dönemi için iki vitrin tahsis edilmiştir. Selçuklu ve Osmanlı dönemi için birer vitrin bulunmaktadır. Arkeolojik altın, cam ve sikkeler için özel vitrinler yapılmıştır.”

Müzede sergilenecek Osman Gazi büstünün ilk Osmanlı dönemi heykeli olması açısından önemli olduğunu vurgulayan Altun, 1915 yılına ait olan heykelin Hafik ilçesinden müzeye kazandırıldığını kaydetti.

Altun, müzede kum havuzu, kil tablet çalışmaları, resim çalışmaları, arkeolojik kazı alanı gibi çok amaçlı çocuk eğitim alanları bulunduğunu da belirtti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.