Doktor Yasemin Kayım Pıçak

Bitkisel Nargilenin Diğerlerinden Farkı Yok

Cumhuriyet Üniversitesi’nde (CÜ) yapılan bir araştırmada bitkisel nargile ve tütünlü nargileden solunan dumandaki karbonmonoksit miktarının aynı olduğu ortaya çıktı.

CÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Sezer’in danışmanlığında, doktor Yasemin Kayım Pıçak tarafından ‘Bitkisel Nargile Kullanımının Nefeste Karbonmonoksit Düzeyine Etkisi ve Bunun Tütünlü Nargile ve Sigara ile Karşılaştırılması’ konulu bilimsel araştırma yapıldı. Bitkisel nargile kullanımının nefesteki karbonmonoksit düzeylerine etkisini, tütünlü nargile ve sigara ile karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlayan araştırmada, nefeslerindeki karbonmonoksit miktarı ölçülecek katılımcılar sigara ve nargile kullanım özelliklerine göre 4 ayrı gruba ayrıldı.

Sigara içmeyen ve sadece bitkisel nargile kullanan 15 katılımcı ‘bitkisel nargile grubunu’, sigara içmeyen ve tütünlü nargile kullanan 16 katılımcı ‘nargile grubunu’, sigara içen fakat nargile kullanmayan 30 katılımcı ‘sigara grubunu’, sigara içmeyen ve nargile kullanmayan 15 katılımcı ise ‘kontrol grubunu’ oluşturdu.

Daha sonra bu gruplarda yer alanların tütünlü ve bitkisel nargile içimi sonrasında nefesindeki karbonmonoksit düzeyi, ‘Pico Smokerlyser Monitörü’ adlı cihazla ölçüldü. Bitkisel nargile kullananlarda nargile içimi ortalama 49 dakika, tütünlü nargileyi tercih edenlerde ise içim süresi ortalama 61 dakika sürdü.

Bir nargile içimi sonrasında yapılan ölçümde nefesteki karbonmonoksit miktarı ortalama 41,1 ppm (part per million-milyonda bir düzey), bir sigara içimi sonrası ise karbonmonoksit miktarı ise 6,7 ppm arttı.

– SİGARADAN 6-7 KAT DAHA FAZLA KARBONMONOKSİT-

Bitkisel nargile ile tütünlü nargilenin birbirinden farklı olmadığını, her ikisinden de aynı miktarda karbonmonoksit solunduğunu, bir nargile içimi sonrası bir sigara içimine göre 6-7 kat daha fazla karbonmonoksidin vücuda çekildiğini ortaya koyan tezin sonuç bildirgesinde, ‘Nargile oturumları boyunca zamana göre nefeste karbonmonoksit artış düzeyleri yönünden bitkisel ve tütünlü nargile grupları arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz çıkmıştır. Bu durum, bu iki tip nargile kullanımının nefesteki karbonmonoksit düzeyini birbirine paralel ve birbiriyle benzer düzeyde artırdığını, karbonmonoksit maruziyeti ve içme kalıpları yönünden benzer oldukları düşündürmektedir’ denildi.

Şu anda Hafik Devlet Hastanesi’nde aile hekimi olarak görev yapan doktor Yasemin Kayım Pıçak’ın uzmanlık tezi olan araştırmanın sonuçları da Antalya‘da 3-7 Kasım 2010’da düzenlenen ‘Aile Hekimliği Kongresinde’ bildiri olarak sunuldu.

– PROF. DR. SEZER-

CÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Erol Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel nargilenin, yakın dönemde ortaya çıkan nargile kullanım biçimi olduğunu söyledi.

Kimilerince bitkisel nargilenin sağlığa zararsız olduğu yönünde iddiaların ortaya atıldığını ifade eden Sezer, zararsız olduğu iddia edilen bitkisel nargileyi incelenmeye değer bir tüketim nesnesi olarak gördükleri için bu araştırmayı yapmayı planladıklarını kaydetti.

Nargile dumanındaki karbonmonoksit düzeyini ölçerek bu araştırmayı yaptıklarını anlatan Sezer, doktor Yasemin Kayım Pıçak ile birlikte yaptıkları bu araştırmada bitkisel nargile ile tütünlü nargileyi karbonmonoksit miktarı açısından karşılaştırdıklarını belirterek, ‘Bu tez çalışmasında şu sonuçlara vardık, bitkisel nargile, aynı tütünlü nargile düzeyinde karbonmonoksit solumaya neden oluyor. Yani bitkisel nargilenin neden olduğu karbonmonoksit soluma düzeyi, tütünlü nargilenin neden olduğu karbonmonoksit soluma düzeyi kadar’ dedi.

Nargilelerde solunan karbonmonoksit miktarının, bir sigaradan solunan karbonmonoksit miktarının 6-7 katı olduğunu ifade eden Sezer, ‘Yani bitkisel nargile kullanımı, aynı tütünlü nargile kullanımı gibi karbonmonoksit soluma düzeyini sigaraya göre 6-7 kat daha fazla artırmakta. Bu şunu gösteriyor, bitkisel nargile içerisinde de, onun dumanı içerisinde de karbonmonoksit etkili bir madde olarak var’ ifadelerini kullandı.

Karbonmonoksidin kömür ve bitki yanması sonucu ortaya çıktığını anlatan Sezer, gençlerin uğrak mekanlarında ve nargile kafelerde son dönemlerde içime sunulan bitkisel nargilenin de içinde tütünlü nargileye benzer maddelerin olduğunu düşündüklerini söyledi.

Sezer, bitkisel nargile dumanı içerisinde de zehirli maddelerin yaygın bir şekilde bulunduğu düşünüldüğünde kapalı ortamlarda bitkisel nargilenin hiçbir şekilde içilmemesi gerektiği gibi bir sonuca da varıldığını kaydetti.

KAYNAK: ANADOLU AJANSI

Be the first to comment

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.