Avcılara Doğadaki Boş Kovanları Toplayın Çağrısı

Hafik Avcı tüfek fişekHafik Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Turan Güven, doğanın korunması için avcılara arazideki boş mermi kovanlarını toplamaları çağrısında bulundu.

Hafik Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Turan Güven, boş zirai ilaç kutuları ve mermi kovanlardan kaynaklanan kirlilik konusunda avcıları ve vatandaşları bilgilendirmeye başladıklarını söyledi.

Bu konuda, Orman ve Su İşleri Sivas Şube Müdürlüğünden kendilerine yazı geldiğini belirten Güven, “Bu evrakı incelediğimde duyarlılık göstermemiz gerektiğini anladım. Niye, mesela avcılarımızın arazide avlanırken atmış olduğu mermilerin kovanları plastik olduğu için bunlar doğaya zarar veriyor” dedi.

Çiftçilerin kullandığı zirai ilaçların boş kutularının da araziye atılmasının doğaya çok zarar verdiğine dikkati çeken Güven, “Hafik’teki avcılarından, halkımızdan, çiftçimizden isteğim, arazide dolaştıkları zaman herhangi bir işlem yaptıkları zaman ilaç kutularını atmasınlar. Buldukları boş kovanları toplasınlar, bir poşete koysunlar, getirsinler, yaksınlar, imha etsinler. İmha etmedikleri takdirde bunun cezasını doğa görüyor. Doğaya yazık oluyor” diye konuştu.

Güven, bölgedeki avcıların doğanın korunması konusunda, dernekler ve avcılık kulüpleri aracılığıyla bilgilendirildiğini söyledi.

Türkiye’nin uluslararası öneme sahip 135 sulak alanından biri olan Hafik Gölü’nün çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yaptığını belirten Güven, göldeki doğal yaşamın korunması konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

ORMAN VE SU İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN YAZISI

Orman ve Su İşleri Sivas Şube Müdürü Selami Şahinbay’ın imzasıyla avcı derneklerine gönderilen yazıda, “Bilindiği üzere avcılık, doğa sevgisi ve saygısı gerektiren, doğada bolca vakit geçirilmesini sağlayan bir aktivitedir. Avcılarımız, çevre bilincinin sağlanması ve çevrenin temiz tutulmasında önemli birer aktördür. Bakanlığımız, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce ‘2014 Kaçak Avcılıkla Mücadele Yılı’ kapsamında avcılarımızın bu yönünü ön plana çıkarmaya yönelik çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Yazıda, şunlar kaydedildi:

“Son yıllarda kullanılmış boş zirai ilaç kutuları ve yivsiz av tüfeği kovanlarından kaynaklanan kirlilik çok artmıştır. Kullanılmış zirai kutuları ve kovanlar plastik yapıları gereği çok uzun yıllar doğada varlığını sürdürmekte ve hem görsel hem de ekolojik açıdan yoğun bir kirliliğe neden olmaktadır. Kullanılmış zirai ilaç kutuları bilhassa su kaynakları ve yalakların çevresine atılmakta, bu da su kaynağına zehirli maddelerin karışmasına ve o kaynağı kullanan evcil ve yaban hayvanlarının zehirlenmesine yol açmaktadır. Bu nedenle avcı üyelerinizi boş zirai ilaç kutuları ile tüfek kovanlarının toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda bilgilendirmeniz için gereğini rica ederim.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.