TİGEM, 2006 YILINDA DURDURDUĞU İŞLETMELERİN ÖZEL SEKTÖRE KİRALANMASI UYGULAMASINA YENİDEN BAŞLIYOR

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı işletmelerin özel sektöre kiralanması uygulamasına yeniden başlanıyor.

TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden, 4 işletmenin daha özel sektöre kiralanması konusunda Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Bilden, kararın tamamlanması halinde Sakarya, Çanakkale’nin Kumkale, Muş’un Alparslan ve Iğdır’ın Kazım Karabekir işletmelerinin 30 yıl süreyle özel sektöre kiralanması konusunda ihaleye çıkacaklarını açıklarken, bu konuda yerli veya yabancı firmalarla işbirliği yapılabileceğini söyledi.

Bilden, AA muhabirine yaptığı açıklamada ayrıca, bazı işletmelerin yabancı yatırımcılarla ortak yatırıma açılması konusunda görüşmelerin sürdüğünü, tarım sektörüne en az 1 milyar dolarlık yatırımın söz konusu olduğunu belirtti.

TİGEM’in 13 işletmesi, tarım sektörüne yatırım yapılmasını sağlamak amacıyla 2004-2006 yılları arasında özel sektör firmalarına 30 yıl süreyle kiraya verilmiş, ancak, firmalar taahhüt ettikleri yatırımlar konusunda yavaş davranınca, sonraki kiralama işlemleri, 2007 yılından itibaren askıya alınmıştı.

Genel Müdür Halis Bilden, tarım sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarak, işletmelerin özel sektör yatırımlarına açılması uygulamasının devamına karar verdiklerini bildirdi. Bu çerçevede Sakarya, Çanakkale’nin Kumkale, Muş’un Alparslan ve Iğdır’ın Kazım Karabekir işletmelerinin 30 yıl süreyle özel sektöre kiralanması için YPK kararının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Bilden, Iğdır’ın Kazım Karabekir işletmesi hariç diğer işletmelerin arazi varlıklarının tamamının özel sektöre kiralanabileceğini, ancak, stratejik konumu nedeniyle Kazım Karabekir işletmesinde TİGEM olarak ortaklık kurabileceklerini söyledi.

Daha önce TİGEM işletmelerinden 14’ünün özel sektöre kiralandığını, 24’ünde kendilerinin faaliyete devam ettiğini belirten Bilden, kiralanan işletmelerden birinin geri alındığını, özel sektördeki 103 bin dekar arazisi bulunan 13 işletmede 5-10 yılda 163 milyon lira yatırım taahhüt edilmesine karşın, şimdiye kadar 200 milyon liralık yatırım gerçekleştiğini açıkladı.

Bu işletmelere yerli yatırımcılar yanında yabancı yatırımcıların da talip olabileceğini belirten ifade eden Bilden, bu tür büyük işletmelerin özellikle hayvancılık yatırımları için uygun olduğunu söyledi.

TİGEM, 2007 yılında, yatırımlarını zamanında yapmayan kiracı 5 firmaya uyarı yazısı gönderirken, TİGEM’in 2005 yılı faaliyetlerini inceleyen TBMM KİT komisyonu, kiralanan işletmelerle ilgili olumlu sonuçlar alınana kadar, kiralama işlemlerinin durdurulması yönünde tavsiye kararı almıştı.

TİGEM’in Tokat’ın Kazova ilçesinde bulunan işletmesi ise 2003 yılından beri DİMES Gıda ile ortak kurulan şirket yoluyla işletiliyor.

-YABANCI YATIRIMCILAR İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR-

TİGEM işletmelerinin yabancı yatırımcılar ile ortak yatırıma açılması konusunda geçen yıl başlayan görüşmelerin de devam ettiğini kaydeden Bilden, ”5-6 işletmede yabancı yatırımcılar ile ortak yatırım söz konusu olabilir. Görüşmeler çok olumlu gidiyor ve muhtemelen bu yılın ilk yarısında bu sonuca ulaşacak” dedi.

Ceylanpınar’ın özel sektöre kiralama ve yabancı yatırım kapsamı dışında tutulduğunu vurgulayan Bilden, burada kamu kaynakları ile sulama projesi uygulandığını belirterek, 2012 yılı sonu itibariyle Ceylanpınar’ın tarım yapılan arazisinin yüzde 65’inin, 920 bin dekarın sulanmış olacağını, üretim artışı sayesinde artık bu yıldan itibaren TİGEM’in zarar etmeyeceğini söyledi.

Yabancı yatırımcılara arazi satışının söz konusu olmadığını, yatırımların süresinin ve ortaklık payının tartışıldığını, yatırım tutarının ise en az 1 milyar dolar olacağını anlatan Bilden, şöyle konuştu:

”Ortak yatırımda, biz toprak vereceğiz. Yerli veya yabancı yatırımcı sermaye getirecek. Ağırlıklı hayvancılık projelerine aktaracağız, projelendireceğiz. 25-20 yıllık ortaklık anlaşması imzalayacağız. Katma değer, üretilen eşit ya da eşite yakın olacak. 100-150 bin başlık sığırcılık tesislerini kurduğumuzu düşünün. Ülkemizin 30-40 bin civarında yıllık damızlık ihtiyacı olduğu hep söyleniyor, bunun ancak yüzde 10’unu karşılayabiliyoruz. İstiyoruz ki TİGEM ana görevlerinden tohumculuk ve damızlıkta yüzde 40-50’ye yakın oranlarda ülke ihtiyacını karşılasın. Kalan miktarın karşılanmasında ise özel sektöre öncülük etsin. Böyle bir TİGEM’i hayal ediyoruz, çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz. 100 bin baş, hem bunun katma değeri hem bunun entegre tesisleriyle birlikte ülkede oluşturacağı sinerji, istihdam… Bunları üst üste koyduğunuzda belki milyar dolarlarla ifade edilebilecek bu sektöre katkı sağlanmış olacak.”

TİGEM’in uzun süreli kiraya verilen 13 işletmesi ve kiralayan firmalar şöyle:

. KİRALAYAN KİRA

İŞLETME FİRMA BAŞLANGICI

——- ———- ———-

Acıpayam Ata-Sancak 02.12.2004

Boztepe Yaşarlar Gıda 15.03.2005

Çiçekdağı İlci İnşaat 24.11.2004

Gelemen Koni İnş. 24.11.2004

Gökçeada Elta Elktr. 09.11.2004

Göle Mera Tarım 10.11.2004

Hafik Yöre Tarım 11.11.2004

İnanlı Koni İnş. 06.12.2004

Altındere A.Yüzbaşıoğlu 14.09.2005

Türkoğlu Görpa 30.12.2005

Manisa İlci İnş. 30.12.2005

Dörtyol Aykan Motor 27.02.2005

Kazova Dimes Gıda 03.10.2003

Be the first to comment

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.