AYÇİÇEĞİNDE SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİK MODELİ…

-SİVAS TARIM İL MÜDÜRÜ KAYA:

-”SÖZLEŞMELİ ÜRETİM ANLAYIŞI İLE PAZARLAMA VE

PAZAR SORUNU OLMAYAN, ÜLKEMİZ İÇİN STRATEJİK

ÖNEME HAİZ AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ YAPALIM”

19.02.2007 – Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya, ”Sözleşmeli üretim anlayışı ile pazarlama ve pazar sorunu olmayan, ülkemiz için stratejik öneme haiz ayçiçeği üretimi yapalım” dedi.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, ayçiçeğinin ülke için stratejik öneme sahip olan yağlı tohum bitkisi olduğunu belirterek, 1,5 milyar dolarlık ham yağ ithalatı göz önüne alındığında ayçiçeği üretiminin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşılacağını kaydetti.

Ayçiçeği üretimi konusunda müdürlük olarak Altınyayla ilçesinde 2006 yılında sözleşmeli üreticilik modelini uygulamaya koyduklarını anımsatan Kaya, ”Artık klasik ürün, üretim metotları ve pazarlama anlayışı değişmiştir. Bu klasik anlayıştan sıyrılarak sözleşmeli üretim anlayışı ile pazarlama ve pazar sorunu olmayan, ülkemiz için stratejik öneme haiz ayçiçeği üretimi yapalım” dedi.

Sözleşmeli ayçiçeği üretim modelinin çiftçiye sağlayacağı faydalara değinen Kaya, şunları kaydetti:

”Yaygınlaştırmaya çalıştığımız sözleşmeli üretim modeli ile çiftçimizin girdi temini sorunları çözülecek. Bu modelle elde ettiği ürününü değerinde ve sorunsuz pazarlama imkanı olacaktır. Sözleşme yapılan firma, ürünü çiftçimizin ayağına kadar gelip tarlada alacaktır. Ayrıca bakanlığımız tarafından kilo başına 0,20 YTL destekleme primi verilecektir. İl Özel İdaresi tarafından tohumların alımı ve nakli yapılacaktır. İl Tarım Müdürlüğünce de ekim yapılacak yerler ve çiftçiler belirlenecek. Çiftçilere teknik yardım ve alet-makine desteği sağlanacaktır. Pancar kooperatifi tarafından çiftçilerimizin gübre, ilaç, alet, ekipman konusundaki ihtiyaçları hasattan sonra üreticilerden tahsil edilmek üzere karşılanacaktır. Tarım Kredi Kooperatifi ihtiyaç duyulan mazotu çiftçilerimize hasattan sonra ödenmesi karşılığı verecek olup, yine bünyesinde bulunan Bafay Yağ Fabrikası ile de üretilmiş ürünü alma garantisi verecektir.”

Projenin sağladığı faydalar dikkate alındığında ayçiçeği üretiminin çok karlı olduğunu anlatan Kaya, ”Gelin ayçiçeği ekelim, üretimi canlandıralım” dedi.

Ayçiçeği ekim alanlarının artırılmasına yönelik olarak eğitim çalışmalarının başlatıldığını ifade eden Kaya, Gemerek, Şarkışla, Kangal, Ulaş, Altınyayla, Yıldızeli, Hafik ve Zara ilçelerinde çiftçilere eğitim verileceğini kaydetti.

Kaya, projeden faydalanmak isteyen çiftçilerin Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şubesinden detaylı bilgi alabileceğini belirtti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.